Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Ενημερωτικό σημείωμα του Α. Σκόδρα προς μέλη του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο.



Οι βασικές διαφορές που έχει το ΕΛΟ της Ε.Σ.Σ.Κ.Ε. από το ΕΛΟ της Ε.Σ.Ο.

1, Το σύστημα της ΕΣΣΚΕ στηρίζεται πάνω σε επιστημονική μελέτη του Glickman απο το ΜΙΤ .. ενώ το συγκεκριμένο δεν αναφέρει ποιος το έκανε σε τι στηρίζεται και τελικά η αξιοπιστία του ίσως να είναι ένα θέμα.

2. Το θέμα του αρχικού ΕΛΟ ενός σκακιστή με μια πρώτη προσέγγιση νομίζω ότι δεν θα είναι αρκετά ευμετάβλητο γεγονός που μπορεί να καθηλώσει έναν νεαρό παίκτη σε κάποιο αρχικό επίπεδο χαμηλό για 1 ή και 2 χρόνια. Η χρήση ενός μικτού συστήματος απόδοσης και αποτελέσματος είναι το καλύτερο κατ' εμέ

3. Στο ΕΛΟ της ΕΣΣΚΕ χρησιμοποιούμε μεταβλητό Κ και όχι απλά 40 20 10 που προτείνει το κείμενο. Ένας νέος παίκτης μπορεί να έχει Κ = 67 μετά Κ=43 πχ μετά 50 μετά 27 κλπ ,.,, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ένα παράδειγμα πχ που είναι ανάγκη να χρησιμοποιείται μεταβλητό Κ και που ακόμη δεν το έχουμε εντάξει ούτε εμείς στην ΕΣΣΚΕ ακόμα αλλά σε επόμενη έκδοση θα το εντάξω είναι το εξής. Ας πούμε ότι ένας παίκτης νεαρός έχει 1400 ελο και έχει παίξει άπειρες παρτίδες και έχει Κ μικρό. Παρατάει το σκάκι κα επανέρχεται μετά από 5 χρόνια . Το σκακιστικό του επίπεδο ίσως να είναι διαφορετικό .. ίσως προς τα κάτω, ίσως προς τα πάνω ... άρα δεν είναι σωστό να χρησιμοποιηθεί Κ μικρό και να κολλήσει ο παίκτης στα 1400 .. ενώ παίζει 1900 ή ενώ παίζει 700 !

4. Τα ΕΛΟ ανά εξάμηνο είναι απαράδεκτο πράγμα στον 21ο αιώνα. Εδώ ολόκληρη ΦΙΔΕ και έχει μηνιαίο ΕΛΟ κι εμείς 6-μηνο; Στην ΕΣΣΚΕ έχουμε ΕΛΟ παρτίδα την παρτίδα όπως είναι στα ζωντανά διαδικτυακά σιτες όπως chess.com κλπ



5. Στα ΕΛΟ της ΕΣΣΚΕ μπορεί να καταχωρήσει τις παρτίδες ο ίδιος ο διευθυντής αγώνων και να βγει το ΕΛΟ άμεσα χωρίς να χρειάζεται η ΕΣΟ να πληρώνει κανέναν. Απλά οι διαιτητές - διευθυντές θα περνάνε ένα μικρό σεμινάριο να μάθουν να χειρίζονται το όποιο σύστημα αξιολόγησης.

6. Το ΕΛΟ γιατί πρέπει να ξεκινάει από το 500 ή το 600 κλπ ...
Παλιά το ξεκινούσαμε από το 1300 θυμάμαι. Η συσσώρευση στο 1300 (όπως και σήμερα στο 1000) ήταν απίστευτα μεγάλη, Στην ΕΣΣΚΕ ξεκινάμε από 100. Το 100 σημαίνει απλά ξερώ τις κινήσεις αλλά παίζω σχεδόν στην τύχη. 100 θα έχει ένα παιδάκι πχ 5 χρονών που μόλις έμαθε σκάκι. Ίσως θα μπορούσαμε να το ξεκινήσουμε και από 0 ... αλλά προτίμησα το 100 διότι ήδη εφαρμόζεται στην Αμερική εδώ και δεκαετίες.

7. Οι επιδοτήσεις σε ΕΛΟ που δίνει το σύστημα που προτείνεται δεν μπορεί να είναι σωστή αφού δεν ανταποκρίνεται σε αγωνιστικό αποτέλεσα και έτσι θα λειτουργήσει πληθωριστικά (η ΕΣΟ το βάζει εκ του πονηρού για να υπάρχει συμμετοχή στα τουρνουά και κίνητρο- να πουλάει δλδ ΕΛΟ). Άμα θέλει μπονους η ΕΣΟ πρέπει να το βάλει στην επίδοση , πχ αν κάποιος κάνει 7 στα 7 με όμοιους του (πχ να είμαι 1500 ελο και να κάνω 7 στα 7 με μέσο όρο αντιπάλων 1550) πρέπει να πάρει κάποιο μπονους όχι επειδή έκανε απλώς 7 στα 7 αλλά επειδή ουσιαστικά δεν είναι σε αυτό το επίπεδο αλλά σε αρκετά μεγαλύτερο. Έτσι, λοιπόν στο μπονους δε θα λειτουργήσει πληθωριστικά αλλά αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία του παίκτη.

Σου στέλνω σε λινκ την λίστα να δεις το ΕΛΟ των σκακιστών μας από 100 έως 800 ... μπορείς να βάλεις κι εσύ όρια και να δεις και άλλες κατηγορίες.

Επίσης να πεις στου κυρίους εκεί πως ότι σύστημα ΕΛΟ και να εφαρμόσουν αυτό δεν θα μπορεί να λέγεται ΕΛΛΗΝΙΚΟ αφού δεν εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες σκακιστές αφού αποκλείει ένα μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας. Καλυτέρα να το λένε ΕΛΟ Ομοσπονδίας και όχι Ελληνικό ή Εθνικό ΕΛΟ.
Επίσης η ΕΣΟ θα μπορούσε να έχει δωρεάν το δικό μας ΕΛΟ αν δεν μας είχε αποκλείσει. Και θα ήταν και ΕΛΟ ημερήσιο με διαχειριστές σε όλη την Ελλάδα.

Είναι κρίμα για το Ελληνικό Σκάκι να αποκλείουν ανθρώπους από μια ολόκληρη περιοχή που έχουν όρεξη για δουλειά και όρεξη να προσφέρουν. Κάποια στιγμή θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τη όποια ζημιά προκαλούν στο άθλημα και στην περιοχή μας.


Αστέριος Σκόδρας
Μαθηματικός