Κι αν είναι καλύτερα για τους μαθητές να μαθαίνουν σκάκι αντί να στύβουν το μυαλό τους με τους αφηρημένους τύπους των Μαθηματικών; Σε αυτό το ερώτημα επιχείρησαν να απαντήσουν τα γερμανικά σχολεία με ένα πείραμα που άρχισε πριν από δύο χρόνια. Και σήμερα οι διδάσκοντες δηλώνουν ενθουσιασμένοι.Στο συμπέρασμα ομονοούν άπαντες, διευθυντές σχολείων, καθηγητές και παιδαγωγοί: ένας μαθητής του Δημοτικού αποκομίζει πολύ περισσότερα οφέλη μαθαίνοντας την τέχνη του ρουά ματ, παρά μαθαίνοντας πόσο κάνει δύο συν δύο... Όπως υποστηρίζουν, το σκάκι βοηθάει τα παιδιά να κάνουν υπολογισμούς, αναπτύσσει τη μαθηματική λογική τους και αποτελεί μία από τις καλύτερες μεθόδους εκγύμνασης του εγκεφάλου τους. Επιπλέον, αποδεικνύεται πολύ χρήσιμο για τη λύση δύο τυπικών προβλημάτων που παρουσιάζονται τα πρώτα χρόνια του σχολείου: πρώτον, βοηθάει τα κλειστά παιδιά να ανοιχτούν και να ενταχθούν στη μαθητική κοινότητα. Και δεύτερον, ευνοεί την ενσωμάτωση των ξένων μαθητών, αφού η νίκη δεν εξαρτάται από τη μητρική σου γλώσσα.
Το μάθημαΈνα από τα πρώτα σχολεία που άρχισαν πειραματικά να εφαρμόζουν τη διδασκαλία σκακιού βρίσκεται στην περιφέρεια του Αμβούργου. Το μάθημα γίνεται για μία ώρα κάθε εβδομάδα και όπως σημειώνει η εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε η διεύθυνση του σχολείου προτίμησε να προσλάβει επαγγελματίες σκακιστές για να διδάξουν στα παιδιά, αντί να αναθέσει τη διδασκαλία στους καθηγητές άλλων ειδικοτήτων. Η πρωτοβουλία στο Αμβούργο άρχισε από τον Μπγιόερν Λένγκεβους, διευθυντή ενός Γυμνασίου στην πόλη και παθιασμένο σκακιστή. Αυτός κατήρτισε ένα πρόγραμμα εκμάθησης. Και δυο χρόνια μετά μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Τριέρης, στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, μελέτησε τα αποτελέσματα της διδασκαλίας σε ένα σχολείο της γενέθλιας πόλης του Καρλ Μαρξ. Τα συμπεράσματά τους; Οι μαθητές που άρχισαν να μαθαίνουν σκάκι από την Α΄ Δημοτικού, όταν έφτασαν στη Δ΄ Δημοτικού αποδείχθηκε ότι ήταν καλύτεροι όχι μόνο στα Μαθηματικά, αλλά και στη Γραμματική και στις ξένες γλώσσες.
Σήμερα, από το Αμβούργο και την Τριέρη έως την πιο συντηρητική Βαυαρία, οι σκακιέρες αρχίζουν να καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο χώρο στα θρανία των μαθητών! Οι διευθύνσεις των περισσοτέρων σχολείων προτιμούν να ακολουθούν την προαιρετική διδασκαλία του μαθήματος. Διότι όπως εξηγεί ο Μάρκους Φουκς, υπεύθυνος των ομάδων εργασίας και των προαιρετικών μαθημάτων σκάκι στη Ρατισβόνη, «εάν το σκάκι γινόταν υποχρεωτικό, θα έχανε τη γοητεία του. Για τους μαθητές θα γινόταν άλλο ένα βαρετό μάθημα, όπως τα υπόλοιπα».