Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

« 1ο ΟΠΕΝ Ομαδικό Πρωτάθλημα – ΚΥΠΕΛΛΟ 2024»

 

1.  Προκήρυξη:

Ο   Σκακιστικός Όμιλος Λαμίας και η Ε.Σ.Ο. στα πλαίσια των διοργανώσεων «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ  2024 – Α΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ», σύμφωνα με το αγωνιστικό πρόγραμμα της ομοσπονδίας, προκηρύσσουν και συνδιοργανώνουν τον αγώνα «1ο ΟΠΕΝ  Ομαδικό Πρωτάθλημα – ΚΥΠΕΛΛΟ 2024».  Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 31-3-2024 στο εντευκτήριο του συλλόγου,  Μακροπούλου 93 στην Λαμία, με ελληνική και διεθνή αξιολόγηση.

2. Δικαίωμα - Δηλώσεις συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε ομάδα έως την συμπλήρωση του αριθμού των τεσσάρων ομάδων . Δηλώσεις συμμετοχής έως 10 Μάρτη 2024 και μέχρι της συμπλήρωσης του προαναφερόμενου αριθμού, στο e-mail: solamias65@gmail.com

3.  Συνδιοργανωτής  Ο Δήμος Λαμιέων.

4.  Χρόνος σκέψης

Ο χρόνος σκέψης θα είναι 45’ λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας και 30’’ δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση από την πρώτη κίνηση. Μηδενίζεται μετά την πάροδο 15 λεπτών, από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης των αγώνων, ο αθλητής που δεν έχει προσέλθει στην σκακιέρα του. Η καταγραφή όλων των κινήσεων είναι υποχρεωτική.

5.  Πρόγραμμα αγώνων - Χρώματα

Α΄ Γύρος Κυριακή 31/3/2024  10:30

Β’ Γύρος Κυριακή 31/3/2024  17:00   

Οι συναντήσεις στον Α’ γύρο και τα χρώματα στην πρώτη σκακιέρα, θα γίνουν με κλήρωση. Στον Β’ γύρο οι δύο νικήτριες ομάδες θα αγωνισθούν για την 1η και την 2η θέση με κλήρωση των χρωμάτων στην πρώτη σκακιέρα και οι δύο ηττημένες ομάδες θα αγωνισθούν για την 3η θέση εφόσον το επιθυμούν, επίσης με κλήρωση των χρωμάτων.

6.  Σύστημα Αγώνων - Σύνθεση των ομάδων

Το σύστημα αγώνων θα είναι ΝΟΚ ΑΟΥΤ.  Οι ομάδες θα είναι 8μελείς. Σε όλες τις σκακιέρες έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν αθλητές/τριες ανεξάρτητα από φύλο και ηλικία. Τα μέλη των ομάδων πρέπει να είναι ενημερωμένα από τον αρχηγό της αποστολής, σχετικά με τις απαιτήσεις του υγειονομικού πρωτοκόλλου της ΓΓΑ όπως κάθε φορά ισχύει επικαιροποιημένο.

7.  Αρχηγός ομάδας

Η κάθε ομάδα ορίζει έναν «Αρχηγό Ομάδας», που μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους παίκτες της, ο οποίος 10 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα παραδίνει γραπτά τη σύνθεση της ομάδας του στον διαιτητή της συνάντησης. Η σύνθεση που έχει ήδη παραδοθεί δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

8.  Αποτέλεσμα αγώνων

Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε κενή σκακιέρα (ήττα χωρίς αγώνα) αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκέντρωσε η ομάδα (όχι αρνητικοί πόντοι).

Το τελικό  αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων. Η νικήτρια ομάδα παίρνει 2 βαθμούς και τους πόντους της στον αγώνα, η ηττημένη μηδέν βαθμούς και τους πόντους  της στον αγώνα. Σε περίπτωση ισοπαλίας οι ομάδες παίρνουν από 1 βαθμό και τους πόντους τους στον αγώνα.

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο: Η νίκη στην 1η  σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

 

9.  Κανονισμοί αγώνων

Οι αγώνες γίνονται σύμφωνα με την Αθλητική νομοθεσία, τους υγειονομικούς κανόνες και τους σχετικούς κανονισμούς ομαδικών διοργανώσεων της Ε.Σ.Ο. Ερμηνείες και διευκρινήσεις εκδίδει ο διαιτητής της συνάντησης, είναι άμεσα εκτελεστές και θεωρούνται παραρτήματα της προκήρυξης. Ο διοργανωτής  διατηρεί  το  δικαίωμα  μεταβολής  του  προγράμματος.

 

10.  Διευθυντής Αγώνων

Διευθυντής των Αγώνων ορίζεται ο κ. Σταύρος Σταθοκώστας. Η δ/νση των αγώνων μπορεί αναλόγως των συμμετοχών να τροποποιήσει την σύνθεση των ομάδων.

 

11.  Διαιτητής

Θα ορισθεί από την Κ.Ε.Δ.

 

12.  Γενικά

Για όσα δεν προβλέπονται στην παρούσα ισχύουν οι κανονισμοί της FIDE και της ΕΣΟ.

Οι συμμετέχοντες θεωρείται ότι συναινούν ανεπιφύλακτα με τους όρους της προκήρυξης και δέχονται την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων (φωτογραφικό υλικό κλπ) που είναι απαραίτητα για την διεξαγωγή των αγώνων. 

 

 

 Ο Πρόεδρος                                                                      Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

Αντώνης Κέππας                                                               Κων/νος Τσιτούρας

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Έφυγε η ΔΑΣΚΑΛΑ μας .............

Σήμερα σύσσωμος ο σκακιστικός κόσμος αποχαιρέτησε την Σταυρούλα Κολοκυθά ιδρυτικό μέλος της Σκακιστικής Νεανικής Ομάδας Λαμίας, προϊσταμένη εκπ/κων Θεμάτων της Α/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας και Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία.  

Σε όσους την γνωρίσαμε, γνωρίσαμε έναν καταπληκτικό, υπέροχο και γλυκό άνθρωπο πάντα έτοιμο να προσφέρει σε όλους ότι μπορούσε από όποια θέση και αν  κατείχε. 
 
Σταυρούλα μας, σε ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες για εμάς! 
 
Με το προσωπικό σου παράδειγμα,  την στάση σου, τις θέσεις και τις απόψεις σου, πάντα μάχιμη, έγινες η πραγματική «δασκάλα» όλων μας!!!!
 
Καλό σου ταξίδι ΔΑΣΚΑΛΑ μας! 
 
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ένα ΑΣΤΕΡΙ που έσβησε τόσο νωρίς ..........

Ένα αστέρι του σκακιστικού μας ομίλου, στην τρυφερή ηλικία των 20 ετών, έσβησε........

Με μεγάλη οδύνη αποχαιρετίσαμε τον μαχητή της ζωής Κωνσταντίνο Καλταμπάνη, έναν υποδειγματικό νεαρό αθλητή του σκακιού, έναν καταπληκτικό νέο, που σκόρπιζε γύρω του τη χαρά και το γέλιο και που παρόλο τον δύσκολο και άνισο αγώνα του, ποτέ δε λύγισε....

Κωνσταντίνε μας, την επόμενη παρτίδα σκάκι, θα την παίξουμε εκεί ψηλά....  Οι φωτογραφίες σου κοσμούν την αίθουσα των αγώνων μας, η παρουσία σου υπάρχει και θα υπάρχει διάχυτη στον χώρο , θα είσαι πάντα ανάμεσά μας ....

Δεν υπάρχουν λέξεις να εκφράσουν τον πόνο μας.......

Καλό σου ταξίδι, γλυκό μας αγόρι.....

Γιώργο, Βιβή και Χριστίνα, θερμά θερμά συλλυπητήρια..............

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

 «Διοργάνωση 10ης Γιορτής Σκακιού, Μουσικής & Μαθηματικών»

 

Η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας,  το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων, η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας (Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.), το 12ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας,  το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Δήμος Λαμιέων συνδιοργανώνουν την «10η Γιορτή Σκακιού, Μουσικής & Μαθηματικών», την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας (Αμπλιανίτη 20-22, Λαμία) και σας προσκαλούν να  λάβετε μέρος.

Σκοπός της είναι η ψυχαγωγία, χωρίς το άγχος του ανταγωνιστικού αθλητισμού και η περιήγηση των μαθητών και των συνοδών τους από σε γοητευτικά σκακιστικά μονοπάτια και όχι μόνο. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το παιχνίδι σκάκι, να μάθουν τις κινήσεις, τα «μυστικά» του, να παίξουν, να παρακολουθήσουν  ή και να συμμετάσχουν σε αγώνες «Σιμουλτανέ».

 Εκτός, όμως, από σκάκι θα υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας, όπως: παιχνίδια εικαστικής έκφρασης, μουσικοκινητικά παιχνίδια, αφήγηση παραμυθιών παλιών και σύγχρονων, Μαθηματικά, Μουσικές νότες , πινγκ - πονγκ για μικρούς και μεγάλους κ.α.

Για τους συνοδούς των μαθητών θα γίνει συζήτηση με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς με θέμα «Σκάκι, Μαθηματικά και Μουσική κοινές συνιστώσες στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Στην 10η Γιορτή Σκακιού, Μουσικής και Μαθηματικών μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών, των Περιφ. Ενοτήτων (Νομών) Φθιώτιδας και Ευρυτανίας αλλά ευπρόσδεκτοι είναι και μαθητές γειτονικών Περιφερειακών Ενοτήτων.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση αφού διοργανώνεται και υποστηρίζεται από  ομάδα εθελοντών και το Δήμο Λαμιέων.

Παρακαλούμε για την ενημέρωση εκπαιδευτικών, μαθητών καθώς και του Συλλόγου Γονέων της σχολικής σας μονάδας.

Θα λειτουργεί το κυλικείο του σχολείου, εξυπηρετώντας όλους τους συμμετέχοντες.

Πρόγραμμα

09:30   Προσέλευση

10:00   Έναρξη

Μαθαίνουμε και παίζουμε σκάκι:

  • Αγώνες σκακιού για μαθητές
  • Αγώνες σκακιού Rapid για μαθητές με αθλητικό δελτίο
  • Αγώνας σιμουλτανέ για μαθητές και γονείς

Παράλληλα:

  • Συζήτηση με θέμα «Αθλητισμός, Μαθηματικά και Μουσική ως τρόποι έκφρασης και διαπαιδαγώγησης».
  • Άλλες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες
  • Πινγκ πονγκ για μικρούς και μεγάλους
  • Μαθηματικά ( γεωμετρικές κατασκευές )
  • Ο κόσμος της Μουσικής ( νότες και μελωδίες )

14:30 Τελετή λήξης

14:45 Αναχώρηση των μαθητών