Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων - Ελλάδα: 6η στον κόσμο!

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων - Ελλάδα: 6η στον κόσμο!

Αργυρό ατομικό μετάλλιο για τον Πρωταθλητή Ελλάδας Χριστόδουλο Μπανίκα στο 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στο οποίο η εθνική μας τερμάτισε 6η

Την 6η θέση κατέκτησε η εθνική μας ομάδα στο 7ο παγκόσμιο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε στην Μπούρσα (Προύσα) της Τουρκίας. Στον 9ο και τελευταίο γύρο η εθνική μας ομάδα νίκησε την αντίστοιχη της Τουρκίας με 2,5-1,5.

Παγκόσμια πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ρωσία η οποία έτσι διατήρησε τον τίτλο που είχε απ΄το 2005, απ΄το προηγούμενο δηλαδή παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η συνολική τελική κατάταξη: 1. Ρωσία με 15 βαθμούς σε 9 αγώνες, 2. ΗΠΑ με 13 β. (21,5 πόντοι), 3. Ινδία 13 β. (21 π.), 4. Αζερμπαϊτζάν 12 β. (22 π.), 5. Αρμενία 12 β. (20,5), 6. ΕΛΛΑΔΑ 8 β., 7. Ισραήλ 7 β., 8.Βραζιλία 4 β., 9. Αίγυπτος 3 β. (12 π.), 10. Τουρκία 3 β. (11,5 π.).

Εκτός απ΄την πολύ μεγάλη επιτυχία της εθνικής μας ομάδας, επετεύχθησαν και δυο πολύ μεγάλες ατομικές διακρίσεις σκακιστών μας.
Ο Χριστόδουλος Μπανίκας με 4,5 β. σε 8 αγώνες (απόδοση 2688) κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο μεταξύ των σκακιστών που αγωνίσθηκαν στην 3η σκακιέρα των ομάδων τους και ο Θάνος Μαστροβασίλης με 2 β. σε 4 αγώνες πήρε επίσης το αργυρό μετάλλιο στην 6η σκακιέρα (5η και 6η σκακιέρα είναι η συμμετοχή των αναπληρωματικών σκακιστών).

Για να φτάσει στο αργυρό μετάλλιο ο Μπανίκας νίκησε μεταξύ άλλων το Ρώσο Εβγκένι Τομαζέβσκι, πρωταθλητή Ευρώπης 2009, ενώ έκανε ισοπαλία με τον Ισραηλινό Μπόρις Γκέλφαντ, κάτοχο του Παγκοσμίου Κυπέλλου και διεκδικητή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Στα πολύ σημαντικά αποτελέσματα των σκακιστών μας ξεχωρίζει και η ισοπαλία του Βασίλη Κοτρωνιά με τον Αρμένιο Λέβον Αρονιάν, Παγκόσμιο Πρωταθλητή στο Γρήγορο Σκάκι.

Να θυμίσουμε ότι στους αγώνες αυτούς η εθνική μας πέτυχε δυο ιστορικές νίκες: με 2,5-1,5 επί της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Ρωσίας και με 3-1 επί της Αρμενίας που κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στις 2 τελευταίες σκακιστικές Ολυμπιάδες.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συμμετείχαν οι πρωταθλήτριες ομάδες των ηπείρων, οι τρεις πρώτες της προηγούμενης σκακιστικής ολυμπιάδας, η διοργανώτρια, και άλλες δύο ομάδες με πρόσκληση (wildcard). Η Ελλάδα, που βρέθηκε με τη μια wildcard σε αυτή την κορυφαία διοργάνωση, πέρασε δύο πρωταθλήτριες ηπείρων και απέδειξε με το σπαθί της στη σκακιέρα ότι δεν ήταν παράταιρος καλεσμένος σε αυτό το πάρτι των κορυφαίων